FAQ

FAQ BIJ INTERESSE

Een doorgang van 80 cm is voldoende voor onze kleinste minigraver. Verder zijn er niet echt andere voorwaarden. 

Vanaf 3x6  hebt je een plunge pool in combinatie met een sauna, vanaf 8x3 kan je al een goede duik nemen. Bij een lengte vanaf 9 m ben je echt aan het zwemmen en sportief zwemmen doe je vanaf 12m. Maar onze projecten zijn steeds op jouw verwachtingen afgestemd en dus volledig op jouw maat. 

Onze tuinarchitecten houden rekening met jouw verwachting, de opwarming van je zwemvijver, vormgeving van je bestaande tuin, de zichtlijnen van zowel je terras als vanuit je woonkamer en de windrichting voor optimaal skimeffect (invloed op je oppervlakte vuil).

Vraag onze whitepaper 'Ideale ligging' aan via info@gostar.be om zelf al aan de slag te gaan in het bepalen van jouw ideale plaats in de tuin voor jouw droomzwemvijver. 

Onder de 80 m² heb je meldingsplicht. Heb je toch een bouwvergunning nodig volgens jouw gemeente dan assisteren wij graag bij de aanvraag ervan. Meer info op: Omgevingsloket Vlaanderen

 

 

Het belangrijkste verschil tussen een zwembad en een zwemvijver is dat een zwemvijver gezuiverd wordt m.b.v. bacteriën en de juiste waterplanten. Een zwembad echter wordt gezuiverd met allerhande zuiveringstechnieken met als doel het water te steriliseren. Zwemvijverwater is duurzamer en kan zelfs gebruikt worden om de planten in de tuin te besproeien. Een zwemvijver stimuleert het leven in en rondom het water.

Neen, wij kiezen bewust voor biologische waterbehandeling. Een zwemvijver heeft een positieve impact op de (natuurlijke) omgeving en de zwemmer. Vanaf dat er chemische stoffen worden toegevoegd of aangemaakt, is het zwemmen voor ons niet meer biologisch.  Onze zwemvijvers voldoen aan de internationale richtlijnen (https://iob-ev.com/en/common-essentials/ ) zoals de pioniers uit Oostenrijk, Zwisterland en Duitsland dit voorschrijven.  

We staan garant voor een 100% waterdichte zwemvijver die volledig is uitgevoerd volgens de IOB richtlijnen. Daarnaast garanderen we steeds een zwemvijver met 100% glashelder water en dit op een 100% biologische manier dus zonder dat we chemicaliën en zware metalen toevoegen. 

Het is geen verplichting om vissen (goudwindes) in de zwemvijver te plaatsen. Deze kunnen wel nuttig zijn in de bestrijding van ongewenste insecten, zoals muggen. En het feit dat je er een vis in kan houden, geeft aan dat jouw vijverwater gezond is. 

Een zwemvijver kan verwarmd worden tot 28°C. Hiervoor gebruiken wij de zuinigste Full Inverter warmtepompen met het A-label. Een stabiele temperatuur zorgt voor een stabiele biotoop.

Net zoals bij een zwembad heeft een zwemvijver een zekere mate van onderhoud nodig. Dit vindt voornamelijk plaats in het voor- en najaar. Hierbij wordt de zwemvijver gestofzuigd en worden nadien bacteriën en mineralen toegevoegd om de biotoop op te starten. Doorheen het seizoen gebruik je best wekelijks een robotstofzuiger om de zwemvijver te onderhouden. 

Een zwemvijver Ecologic begint vanaf € 19.500 excl. BTW voor een grootte van 8x3m, afhankelijk van de gekozen materiaalkeuze en afwerking. Je hebt dus zelf de kostprijs in de hand. 

Bij goedkeuring van een offerte vragen wij een voorschot van 10%, waarna wij een maand later ter plaatse komen om de vorm en afmetingen van de zwemvijver uit te zetten in de tuin. Nadien wordt een startfactuur van 30% gestuurd, waarna wij de start van de werken inplannen. Als de werken voltooid zijn, wordt de rest van de factuur gefactureerd. 

Op 2 tot 3 weken tijd wordt jouw zwemvijver gerealiseerd en aansluitend wordt het totaalproject in detail afgewerkt. Ons team blijft ter plaatse tot aan de volledige oplevering.

FAQ TIJDENS HET PROJECT

Zie ons stappenplan

Een maand voor de werken zijn alle details besproken en afgehandeld en jouw vaste projectleider kent alle details. Zo kan je met een gerust hart het huis uit zijn en lopen de werken gesmeerd.

Bij ons concept "het vijverpakket" is het mogelijk om zelf bepaalde werken uit te voeren. Standaard zijn de graaf- en metselwerken voor de klant, maar andere werken zoals het metsen van de boordsteen, vullen van de filter, opplanten van de waterplanten e.d. kunnen eventueel ook door de klant uitgevoerd worden. Hierdoor kan je tot 40% besparen. 

De aanleg van de tuin is zeker een mogelijkheid. Wij begeleiden jou vanaf het ontwerp tot het onderhoud van jouw tuin.  

Bij de aanleg van uw zwemvijver installeren wij telkens een voorziening. Hierdoor kan op eender welk moment een warmtepomp geplaatst worden.

FAQ NA OPLEVERING

4x per jaar is het aan te raden het vijverwater te (laten) analyseren. Door invloeden van buitenaf (stortbuien, langdurige droogte,…) kunnen de waterwaarden sterk fluctueren. Deze fluctuaties kunnen voor verminderde plantengroei, alggroei of troebel water zorgen. Wij voeren deze wateranalyses gratis voor jou uit en geven nadien een passend advies.

Enkel klanten die een (zwem)vijver hebben aangelegd met ons specifiek filtersysteem komen in aanmerking voor een vijveronderhoud. Enkel dan kunnen wij onze garanties waarmaken. 

Onze experten komen dan graag ter plaatse voor een vijveranalyse. 

Doordat de zwemvijver van de bodem eronder gescheiden is met een soort liner, vindt de normale uitwisseling van mineralen en voedingsstoffen met het water en de bodem niet plaats. Daarom is het belangrijk het zwemvijverwater te behandelen met de juiste biologische producten om toch dat noodzakelijk evenwicht te bereiken.

Gostar is trotse verdeler van het gamma van Pure Bio. Deze producten zijn gemaakt op basis van de natuur en zal de biotoop in jouw (zwem)vijver opstarten, herstellen of onderhouden. Voor meer informatie, surf naar website van Pure Bio .

Een VIP (Very Important Pond) is de trotse eigenaar van een Gostar (zwem)vijver. Deze klanten ontvangen bij aankoop van hun onderhoudsproducten een korting van 5% en mogen na de aanleg een vijverstofzuiger en robotstofzuiger eenmalig gratis lenen. Verder komen zij ook in aanmerking voor onze exclusieve na-service. 

Een gemiddelde zwemvijver 9x3,5 m verbruikt een 220W op jaarbasis om steeds glashelder water te hebben. Dit is voordeliger als bij een zwembad. 

Deze plantengroei kan je stimuleren door het toevoegen van spoorelementen en mineralen. Gezonde plantengroei is essentieel voor gezond biologisch glashelder water. 

FAQ NA-SERVICE

De pomp zet je nooit uit, behalve wanneer je deze wilt controleren. Een constante circulatie is nodig, na 48 uur sterven de gevoeligste bacteriën al af. Indien de vijver “volwassen” is en je meerdere pompen hebt mag er 1 uitgeschakeld worden in de winter.

Op termijn zal er een biologisch evenwicht ontstaan en houdt de vijver zichzelf in stand. Echter vragen we om preventief te werken. Test jouw vijverwater zo’n 3 tot 4 x per jaar bij ons in de winkel of met de zelftest strips. Zo ben je zeker van gezond water.

De vijver mag enkel met leidingwater bijgevuld worden. Grond -en regenwater zijn niet geschikt omdat deze vaak zeer zuur zijn en zware metalen/fosfaten bevatten. Hierdoor voeg je te veel voeding toe met algengroei tot gevolg. 

Vermijd meststoffen en/of kuisproducten in en rond jouw vijver. Indien je de boordstenen of houten terras wil kuisen, kan je hiervoor ons biologisch product ‘Whipe and Clean’ gebruiken. Dit is zelfs positief voor de vijver en draagt bij tot een gezonde leefomgeving.

Tijdens het seizoen is het aan te raden om, telkens wanneer jouw filterplanten uitgebloeid zijn, deze te snoeien tot 5cm boven het waterniveau. Doe dit zo’n 2-3 keer, best een laatste keer in het najaar. Hierdoor stimuleer je de groei.

Bezoek onze toonzaal en neem een waterstaal mee en een foto. De waterwaardes zullen niet optimaal zijn en moeten bijgestuurd worden.

Controleer en stuur eerst de waterwaardes bij. Hierdoor behandel je de oorzaak. Vervolgens voeg je een algendodend middel toe (nl. Oxypond). Daarna dien je de dode algen te verwijderen m.b.v. een vijverstofzuiger en een schepnet. Verder adviseren we je een preventief middel toe te voegen aan het vijverwater. Kom hiervoor langs in ons na-service punt of raadpleeg onze webshop.  

Nee, in de filterzone komen veel voedingsstoffen en warmte samen. Hierdoor is dit een goede plek voor algen om zich te ontwikkelen maar deze kan je eenvoudig verwijderen door middel van een schepnet of algenborstel.

De waterstand van de vijver is te laag. Vul de vijver bij tot minimum 10 cm boven de filterzone. Indien dit nog voorkomt moet de filterzone dringend gespoeld worden, daar deze waarschijnlijk verzadigd is. Contacteer onze na-service via mail en volg correct de instructies op.

Gemiddeld verdampt er 7 mm vijverwater per dag bij een gemiddelde temperatuur. Bij een hittegolf of grote temperatuurverschillen tussen de vijver en de lucht kan dit verder oplopen. Een 5-tal cm per week is niet uitzonderlijk in de zomerperiode.

De formule: 0,007 x breedte x lengte = gemiddelde verdamping  

Voorbeeld:  0,007m D x 3m Breedte x 8m Lengte = 0,168m³ water/dag verdampt.
0,168m³ x 30 dagen = 5,04m³ verdamping per maand

In de meeste gevallen is dit verdamping.

Neem contact op met onze na-service via mail voor assistentie en stuur een foto mee van het waterniveau.
Zet de vijverpompen af en wacht tot het water gezakt is. Je ontvangt een stappenplan om dit zo spoedig mogelijk op te lossen of uit te sluiten.

Ja, dat kan.

Houd er rekening mee dat deze robotstofzuiger jouw vijver proper houdt maar niet proper maakt. Het is aangewezen om eerst een vijverstofzuiger te gebruiken om jouw vijver proper te maken bij het begin van het vijverseizoen. Deze kan je bij ons testen.

 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel niet ons te contacteren voor meer info of ondersteuning!

Een UV-apparaat is voornamelijk geschikt om groen water te voorkomen. Dit gaat geen effect hebben op de groei van draadalgen.

 

Wij werken niet met UV-apparaten. Het evenwicht tussen de juiste stroming, bacterie-activiteit en plantengroei zal ervoor zorgen dat je steeds kan genieten van 100% glashelder water.