Waarom is het van belang je waterwaarden te kennen?

Wil je genieten van zacht en glashelder water in jouw zwemvijver?

 

Het meten en bijsturen van de waterwaarden is dan van belang.

 

Omdat de werking van de zwemvijver berust op het vinden en behouden van een biologisch evenwicht, kan dit bekomen worden door de belangrijkste waterwaarden op hun ideale waarde te brengen.

 

Dit zorgt ervoor dat de zuiverende bacteriën en waterplanten in hun ideale milieu kunnen ontwikkelen en groeien.

 

 

De belangrijkste waterwaarden zijn de GH (gezamenlijke hardheid), de KH (carbonaathardheid), de pH (zuurtegraad).

Deze worden uitgedrukt in Duitse graden dH°. Deze geven aan hoeveel mg/L van deze stoffen in het water aanwezig zijn.

De gezamenlijke hardheid bestaat voornamelijk uit calcium en magnesium ionen.
Deze zijn uitermate belangrijk voor een stevige plantengroei, gaande van de bladstructuur alsook het vermogen om aan fotosynthese te doen.
Bijkomend binden deze ionen zeer goed met vuildeeltjes, wat een ondersteunend effect heeft voor glashelder zwemwater.
De ideale waarde hiervan ligt tussen 12 - 14 dH°.

De carbonaat hardheid fungeert als buffer voor de zuurtegraad van het water.
De beschikbare carbonaten in het water zullen steeds reageren om zure invloeden (bv. regeninval), op die manier beschermt deze waarde de zuurtegraad tegen een plotse daling. Verder verbruiken de zuiverende bacteriën carbonaten tijdens de omzetting van organisch materiaal.
De ideale waarde hiervan ligt tussen 6 - 8 dH°.

De zuurtegraad geeft zoals de naam het zegt aan hoe zuur of basisch het water is.
Een ideale zuurtegraad is licht zuur tot licht basis (6,5 - 7,5)